Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Το 'έλεος' που δείχνει το ΔΝΤ στο Νίγηρα

Τα άκομψα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα έχουν προκαλέσει σάλο (και δικαίως) στη χώρα. Αλλά και στο Νίγηρα, θα πρέπει να επικρατεί εξίσου έντονη περιφρόνηση για τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.  Απορρίπτοντας τα δεινά που περνάνε κάποιες μητέρες στην Ελλάδα, η Λαγκάρντ είπε επίσης ότι αισθάνεται περισσότερη συμπάθεια για «τα μικρά παιδιά ενός σχολείου σε ένα μικρό χωριό στο Νίγηρα».
Αν η «συμπάθεια» είναι αυτό που χαρακτηρίζει την προσέγγιση του ΔΝΤ στο Νίγηρα, τότε η Ελλάδα θα έκανε καλά να αποφύγει την βοήθεια του ΔΝΤ. Ο Νίγηρας εμφανίζεται στους τίτλους ειδήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα - καθώς σχετίζεται με συνεχώς υψηλά επίπεδα υποσιτισμού και πείνας. Δεν έχει γίνει ωστόσο εκτενής αναφορά στο ρόλο του ΔΝΤ, και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην δυστυχία του λαού του Νίγηρα.
Ο Νίγηρας ήταν θύμα του κακόφημου πια προγράμματος διαρθρωτικής προσαρμογής του ΔΝΤ από το 1982 και παραμένει στο πλαίσιο ενός προγράμματος του ΔΝΤ, έως και σήμερα. Όπως και στην Ελλάδα, το ΔΝΤ δάνεισε χρήματα στη χώρα για να διασώσει τους πιστωτές του Νίγηρα. Τίποτα δεν ειπώθηκε για το αν ίσχυε αυτό το χρέος, ένα σημαντικό ερώτημα, αφού η χώρα τελούσε υπό στρατιωτικές κυβερνήσεις από το 1974 τη χρονιά δηλαδή που τα δάνεια άρχισαν να εισρέουν.
Τα δάνεια αποπλήρωναν το χρέος και, όπως στην Ευρώπη σήμερα, οι απλοί άνθρωποι του Νίγηρα καλούνταν να πληρώσουν το τίμημα του απερίσκεπτου δανεισμού μέσω της λιτότητας και μιας σειράς οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Παίρνουμε μια ένδειξη του αντίκτυπου που είχαν οι πολιτικές αυτές αν κοιτάξουμε τον κλάδο της γεωργίας.
imf-2011Οι περισσότεροι στον Νίγηρα ζουν από τη γη. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρούν τις εξαγωγές ως βασική πηγή συναλλάγματος για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτό συνήθως τίθεται σε ισχύ ανοίγοντας και τον τομέα των τροφίμων στην αστάθεια των διεθνών αγορών. Επιδοτούμενα εισαγόμενα τρόφιμα πλημμύρισαν την εσωτερική αγορά, καταστρέφοντας ξαφνικά τον απροστάτευτο γεωργικό τομέα.
Σε συνδυασμό με τη λιτότητα, οι πολιτικές αυτές είχαν καταστροφικές συνέπειες. Όταν οι τιμές των τροφίμων είναι χαμηλές, ο πραγματικός αντίκτυπος μπορεί να καλυφθεί. Αλλά όταν αυξάνονται, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πολύ γρήγορα πόσο ευάλωτη είναι η πρόσβαση τους σε τρόφιμα. Ο Djibo Bagna, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Νίγηρα, πιστεύει ότι η διαρθρωτική προσαρμογή της γεωργίας κατέστρεψε το Νίγηρα: «Φυσικά, όταν ο τομέας αυτός περιλαμβάνει το 85% του πληθυσμού, αυτό έχει συνέπειες: μείωση της παραγωγής, εγκατάλειψη της υπαίθρου, αύξηση των παραγκουπόλεων.»
Ούτε ένα πρόγραμμα λιτότητας και απελευθέρωσης κατάφερε να μειώσει τα επίπεδα του χρέους – ότι δηλαδή γίνεται και στην Ελλάδα. Τα χρέη του Νίγηρα συνέχισαν να αυξάνονται από $ 960 εκατομύρια, όταν ξεκίνησε η διαρθρωτική προσαρμογή, στο $ 1,8 δισ. το 1990, και στη συνέχεια, μετά από πρόσκαιρη πτώση, στο ρεκόρ των $ 2,1 δισ. το 2003. Περισσότερο χρέος σημαίνει περισσότερο έλεγχο από το ΔΝΤ, πράγμα που σήμαινε περισσότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Μετά από πολλά χρόνια, η παραγραφή του χρέους του Νίγηρα φαινόταν, ακόμη και στο ΔΝΤ, ως αναπόφευκτη. Η ελάφρυνση του χρέους επέτρεψε στο Νίγηρα να βελτιώσει την εκπαίδευση και να αυξήσει την πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Αλλά ήρθε και με προϋποθέσεις. Ένα 19% φόρο επί των πωλήσεων σε βασικά τρόφιμα και ταχεία αύξηση των τιμών των τροφίμων σήμαινε ότι για τους απλούς ανθρώπους ήταν ακόμη πιο δύσκολο να τα αποκτήσουν. Η πώληση των αποθεμάτων σίτου έκτακτης ανάγκης, μια πολιτική που είχε ήδη προκαλέσει λιμό στο Μαλάουι το 2002, έκανε περαιτέρω ζημιά.
Οι πολιτικές αυτές τροφοδότησαν το λιμό του 2005. Η κρίση δεν προκλήθηκε κυρίως από φυσικές καταστροφές - τα τρόφιμα ήταν διαθέσιμα, αλλά πανάκριβα - αλλά έπειτα από μια σειρά πολιτικών αποφάσεων. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπήρχε αλλαγή στο οικονομικό δόγμα. Το ΔΝΤ διαμήνυσε τότε στην κυβέρνηση του Νίγηρα να μην εκπονήσει το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η λεγόμενη λοιπόν σήμερα «σκληρή αγάπη» προς την Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο.
Η Lagarde δηλώνει: «Είναι μερικές φορές δύσκολο να πούμε στην κυβέρνηση σε φτωχές χώρες... να ενισχύσει ουσιαστικά τον προϋπολογισμό και να μειώσει το έλλειμμα.» Δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο από ότι φαίνεται, παρά την επίδραση που έχει η προσέγγιση αυτή στην εκτίναξη της φτώχειας και της ανισότητας ξανά και ξανά.
Το απελπιστικό αντίκτυπο των πολιτικών του ΔΝΤ στον Νίγηρα δεν έχει φέρει καν τα αναμενόμενα αποτελέσματα δηλαδή τον έλεγχο του χρέους. Σε έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε ότι 10 χρόνια μετά την ακύρωση του, οι πληρωμές χρέους του Νίγηρα, ως ποσοστό των κρατικών εσόδων αναμένεται να βρεθούν στο ίδιο επίπεδο όπως και πριν από την αναδιάρθρωση. Οι προσπάθειες του ΔΝΤ να «αναδιαρθρωθεί» ο Νίγηρας έχουν αποτύχει ακόμη και με αυτούς τους όρους.
Το να προσποιηθεί κανείς ότι το ΔΝΤ λειτουργεί με τρόπο φιλικότερο προς το Νίγηρα από ό τι προς στην Ελλάδα είναι μάλλον αβάσιμο. Οι πολιτικές του ΔΝΤ δεν μπορούν να βοηθήσουν χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Η Ελλάδα μπορεί να μάθει πολλά από αυτό - και δεν έχει και πολλά να κερδίσει από τη «συμπάθεια» της κ. Λαγκάρντ.

Στις 499 έχουν φτάσει οι συλλήψεις για χρέη στο δημόσιο

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο ,όμως προς την ουσία ,δηλαδή της πληρωμή τους τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι πενιχρά.

Καθημερινά συλλαμβάνονται μισή ντουζίνα επιχειρηματίες σε όλη την χώρα με τον αριθμό των αριθμό των ατόμων που παιρνούν το κατώφλι των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων ή διευθύνσεων ,να ανέρχεται στους 499.


Πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα έχουν συλληφθεί 176 άτομα με συνολικά χρέη 458.853.000 χιλιάδες ευρώ.


Στην Θεσσαλονίκη η οικονομική αστυνομία έχει προχωρήσει σε 143 συλλήψεις με συνολικά χρέη 60.437.000 χιλιάδες ευρώ.


Στην υπόλοιπη χώρα αστυνομικοί  έχουν συλλάβει συνολικά 180 άτομα με χρέη προς το δημόσιο 158.110.000

χιλιάδες ευρώ.

Με μία γρήγορη πρόσθεση τα χρήματα το ποσό που χρωστούν οι μέχρι τώρα συλληφθέντες ανέρχεται στα 677 εκατομμύρια ,ενώ απ΄ότι φαίνεται
"Έπεται και  συνέχεια" στις συλλήψεις και άλλων ,μικρών και μεγάλων οφειλετών.

Έρχονται κατασχέσεις ακινήτων, ΙΧ και ενοικίων

Με κατασχέσεις ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων και τυχόν ενοικίων που εισπράττουν απειλούνται πλέον χιλιάδες... «έχοντες και κατέχοντες» οφειλέτες του Δημοσίου.

Οι εφορίες όλης της χώρας έχουν ήδη στη διάθεσή τους τα στοιχεία για την ταυτότητα τους, την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους και το ύψος των εισοδημάτων που τυχόν εισπράττουν κάθε χρόνο από εκμισθώσεις ακινήτων, προκειμένου να προχωρήσουν στη λήψη των προβλεπόμενων από το νόμο μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και με τον τρόπο αυτό να διασφαλίσουν την άμεση εξόφληση των οφειλομένων ποσών.


Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων απέστειλε πρόσφατα στις εφορίες όλης της χώρας λίστες με ονόματα οφειλετών του Δημοσίου οι οποίοι:


-κατέχουν μεγάλης αξίας ακίνητα περιουσιακά στοιχεία


-κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού


-εισπράττουν κάθε μήνα ενοίκια από ακίνητα που έχουν εκμισθώσει


-έχουν αμελήσει να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα φόρους και άλλες οφειλές προς το Δημόσιο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαεπτά μηνών, δηλαδή πέρυσι και φέτος


-μετέχουν σε δικηγορικές εταιρίες ή ασκούν ατομικά το επάγγελμα του δικηγόρου!


Οι δύο... δρόμοι


Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες λίστες συνελέγησαν από τη ΓΓΠΣ κατόπιν διασταυρώσεων. Σύμφωνα δε με εντολή του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Ζανιά, τα Τμήματα Δικαστικού και Είσπραξης Εσόδων των Εφοριών, που ήδη έχουν στη διάθεσή του στις συγκεκριμένες λίστες, θα πρέπει να ασκήσουν αφόρητες πιέσεις στους συγκεκριμένους οφειλέτες ώστε να υποχρεώσουν να προσέλθουν άμεσα για την εξόφληση των χρεών τους, είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις.


Στο πλαίσιο αυτό, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες των ΔΟΥ θα αποστέλλουν στους οφειλέτες ειδοποιητήρια με τα οποία θα τους καλούν να διευθετήσουν τα χρέη τους εντός ολιγοήμερων προθεσμιών και θα τους προειδοποιούν ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οφείλουν να λάβουν εναντίον τους τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.


Αυτό σημαίνει ότι στις περιπτώσεις που οι οφειλέτες δεν θα ανταποκριθούν στις προσκλήσεις για τακτοποίηση των χρεών τους, θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με διαδικασίες κατασχέσεων επί ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων τους, όπως σπίτια και Ι.Χ. αυτοκίνητα.


Επιπλέον, όσοι οφειλέτες εκμισθώνουν ακίνητά τους και εισπράττουν κάθε μήνα ενοίκια, εφόσον επιμείνουν να είναι ασυνεπείς, θα χάσουν και τα εισοδήματα αυτά, τα οποία θα κατάσχονται, στα χέρια των ενοικιαστών, από τις αρμόδιες εφορίες, μέχρις ότου εξοφληθούν οι απλήρωτες οφειλές.


ΠΗΓΗ: Eλεύθερος Τύπος

Απαγωγή τουριστών από βεδουίνους στην Αίγυπτο

Δύο Aμερικανοί τουρίστες απήχθησαν αργά χθες, Τετάρτη, στη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο από βεδουίνους που διαμαρτύρονται για τη σύλληψη ενός από τα μέλη της φυλής τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα πηγή των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι δύο τουρίστες βρίσκονταν στο αυτοκίνητό τους κοντά στο θέρετρο Νταχάμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, όταν τους σταμάτησε ομάδα βεδουίνων που είχε αποκλείσει τον δρόμο.


Οι απαγωγείς οδήγησαν τους Αμερικανούς σε άγνωστο σημείο, με στόχο να ασκήσουν πίεση στις Αρχές, για να απελευθερώσουν ένα μέλος της φυλής τους που έχει συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών.


Οι Αρχές διαπραγματεύονται με τους βεδουίνους για την απελευθέρωση των ομήρων, διευκρίνισε η ίδια πηγή.


Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

«Στην τσέπη της τρόικας η βοήθεια των δανειστών στην Ελλάδα» γράφουν οι New York Times

«Ελάχιστα χρήματα πηγαίνουν στην Αθήνα»

 

Νέα Υόρκη
Το πώς τα χρήματα του ελληνικού δανείου επιστρέφουν στους δανειστές της Ελλάδας, αφήνοντας ελάχιστα για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών της χώρας, εξηγεί σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
«Τη στιγμή που η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση είναι αβέβαιη, η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη βοήθεια από μία αποκαλούμενη τρόικα δανειστών που επιβλέπει τη διάσωσή της. Αλλά σχεδόν καθόλου από αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πληρώσει για ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες. Αντίθετα, διοχετεύονται κατευθείαν πίσω στη τσέπη της τρόικα» αναφέρει το άρθρο.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, καταρρίπτοντας τον μύθο που θέλει την Ελλάδα να αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις επειδή οι δανειστές θα διακόψουν την παροχή βοήθειας προς αυτή, «το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ που υποτίθεται θα αγόραζε χρόνο για την Ελλάδα, εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο μόνο τους τόκους του χρέους της χώρας - ενώ η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πασχίζει».

«Καθώς πληρώνουν τους εαυτούς τους, τα μέλη της τρόικα παρακρατούν παράλληλα άλλα κεφάλαια, τα οποία θα διατηρούσαν το ελληνικό κράτος σε λειτουργία» γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Όπως εξηγεί στους New York Times ο Τόμας Μάγιερ, σύμβουλος της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη «η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών απέναντι στη τρόικα, αφού η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της».
Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται έναν σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, είπε σχετικά με τη τρόικα: «Διασφάλισαν το ποσό για τις εσωτερικές δαπάνες να είναι τόσο μικρό, ώστε η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αυξήσει δραματικά τα δικά της έσοδα».

Πώς γίνεται αυτό; Μέσω της συνεχούς συσσώρευσης φορολογικών εσόδων σε μία διαλυμένη οικονομία. «Η κατάσταση μοιάζει παράλογη. Οι ευρωπαϊκές Αρχές δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να ξεπληρώνει τα λεφτά που δανείζεται από εκείνους» συνεχίζει το δημοσίευμα. «Στέλνεις τα χρήματα το αποκαλείς "δάνειο" - τα παίρνεις πίσω το αποκαλείς "τόκο"» σχολίασε ο Στέφαν Ντίο της UBS.

«Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο οι κυβερνήσεις δεν χρεοκοπούν όπως οι επιχειρήσεις. Οι δανειστές δεν μπορούν να τις διαλύσουν, να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να πάρουν πίσω κάποια από τα χρήματά τους. Έτσι οι δανειστές έχουν κίνητρο να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι τους δανείζουν τα χρήματα» προσθέτει το δημοσίευμα.

«Μία λαϊκίστικη κυβέρνηση μπορεί να δελεαστεί να διακόψει την αποπληρωμή του χρέους, εκτός ευρωζώνης και χωρίς το βάρος των τόκων. Προκειμένου να βοηθήσει τους ηγέτες της Ελλάδας να αντισταθούν σε αυτό τον πειρασμό, η λογική της τρόικα, είναι να τους βοηθήσει να εξυπηρετήσουν το χρέος άμεσα» καταλήγουν οι New York Times.
Newsroom ΔΟΛ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε έρευνα της VPRC

Διατήρηση του εκλογικού προβαδίσματος για τον ΣΥΡΙΖΑ, που η ίδια έδινε και σε προηγούμενη «εκτίμηση εκλογικής επιρροής», δείχνει έρευνα της εταιρείας VPRC.

Στην εκτίμηση της εταιρίας εμφανίζεται να έχουν ανοδική τάση τα πέντε από τα επτά κόμματα που πέτυχαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, πλην του ΠΑΣΟΚ, που παραμένει σταθερό, και της Χρυσής Αυγής που η επιρροή της υποχωρεί.


Ειδικότερα, στην έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 25 και 29 Μαΐου, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται στο 30% (ως το μέσον τους εύρους μεταξύ 27,1%, το κατώτερο όριο, και 32,9%, το ανώτερο), ποσοστό αυξημένο κατά 1,5% έναντι του 28,5% που έδινε η ίδια εταιρεία σε έρευνα μεταξύ 20 και 24 Μαΐου.


Αντιστοίχως η ΝΔ, εμφανίζει να έχει άνοδο κατά μισή εκατοστιαία μονάδα και η επιρροή της εκτιμάται στη νεότερη έρευνα στο 26,5% (με κατώτερο όριο το 23,7% και ανώτερο το 29,3%). Επίσης, το ΠΑΣΟΚ παραμένει στο 12,5%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΔΗΜΑΡ ανεβαίνουν (σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα) από το 7% στο 7,5%, όπως και το ΚΚΕ από το 5% στο 5,5%. Πτωτικά, αντιθέτως, από το 5,5% στο 4,5% εμφανίζεται να κινείται η «Χρυσή Αυγή», όπως και η «Δημιουργία ξανά», που με 2% (από 3% προηγουμένως) φαίνεται να μένει εκτός Βουλής, αφού, κατά την VPRC, η επιρροή της κινείται μεταξύ 1,1% και 2,9%.

Ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν νέες δημοσκοπήσεις

Μάχη στήθος με στήθος

 

Αθήνα
H εικόνα των κομμάτων βάσει της δημοσκόπησηςΜάχη στήθος με στήθος δίνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις που έρχονται στη δημοσιότητα λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Δημοσκόπηση της VPRC δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, ισοπαλία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse, ενώ πρωτιά στη ΝΔ δίνει γκάλοπ της GPO.

Πιο συγκεκριμένα, νέα ανατροπή στα ποσοστά των κομμάτων προκύπτει από δημοσκόπηση της
VPRC, η οποία δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο του περιοδικού «Επίκαιρα».

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής τα ποσοστά έχουν ως εξής:

  • ΣΥΡΙΖΑ 30%
  • Ν∆ 26,5%
  • ΠΑΣΟΚ 12,5%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,5%
  • ΔΗΜΑΡ 7,5%
  • ΚΚΕ 5,5%
  • Χρυσή Αυγή 4,5%
Κάτω από το όριο του 3% που εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα:
  • Δράση-ΦΣ-Δημιουργία Ξανά 2%
  • Οικολόγοι Πράσινοι 1,5%
  • ΛΑΟΣ 1%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,5%
  • Άλλο κόμμα 1%
Στην παράσταση νίκης προηγείται η ΝΔ με ποσοστό 39%, έναντι 29% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ισοπαλία προκύπτει στην καταλληλότητα για πρωθυπουργό, αφού Αντ.Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεντρώνουν από 15% έκαστος.


Ισοπαλία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της
Pulse για την εφημερίδα «Το Ποντίκι». Τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 24,5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 13,5%. Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, ενώ ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά λαμβάνουν από 5%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, που εξαιρεί την αποχή, το λευκό και τους αναποφάσιστους, τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) συγκεντρώνουν ποσοστό 27% και το ΠΑΣΟΚ 14,5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 7,5% και από 5,5% λαμβάνουν το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Αριστερά.


Επτακομματική Βουλή και πρωτιά της ΝΔ με ποσοστό 23,4% στην πρόθεση ψήφου προκύπτει από δημοσκόπηση της
GPO που παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης το MEGA. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1%.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,4%, το ΚΚΕ με 5,9%, η ΔΗΜΑΡ με 5,1%, η Χρυσή Αυγή με 4,2% ενώ εκτός Βουλής τίθενται η Δράση-Δημιουργία Ξανά με 2,6%, ο ΛΑΟΣ με 2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 0,5%.


Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστά από 65% έως 85%, τάσσεται υπέρ της σταδιακής απεμπλοκής από το μνημόνιο, με εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Τα συνθήματα της 6ης Μαΐου για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου ή για μονομερή καταγγελία, απορρίπτονται και αποτελούν παρελθόν».

Newsroom ΔΟΛ

Πρωταθλητές Ευρώπης στις... εργατοώρες οι Έλληνες

Πρωταθλητές Ευρώπης στις... εργατοώρες οι ΈλληνεςΟι Έλληνες εργάζονται 2.017 ώρες το χρόνο και αναδεικνύονται πρώτοι στην Ευρώπη και δεύτεροι στον κόσμο, αντικρούοντας τους στεροτυπικούς και εν πολλοίς δημαγωγικούς χαρακτηρισμούς που μιλούν για τους "τεμπέληδες" Έλληνες





Πρώτοι στην Ευρώπη και δεύτεροι στον κόσμο στις εργατοώρες αναδεικνύονται οι Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ που αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε υποτιμητικά στερεότυπα που έφεραν τους Έλληνες ως «τεμπέληδες». Μάλιστα, καλό θα ήταν κάποιες υποτιμητικές αναφορές… made in Germany να αναθεωρηθούν, βάσει των ίδιων στοιχείων, αφού οι Γερμανοί εμφανίζονται να εργάζονται σε ετήσια βάση 600 ώρες λιγότερες από εμάς.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία του Οργανισμού αναφέρουν πως ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει 2.017 ώρες το χρόνο και αναδεικνύεται… πρωταθλητής Ευρώπης και δευτεραθλητής κόσμου με πρώτους τους Κορεάτες που εργάζονται 2.193 ώρες ετησίως.

Στον αντίποδα, τελευταίοι στην κατάταξη εμφανίζονται οι Ολλανδοί με 1.377 ώρες ετησίως, ενώ οι Γερμανοί δουλεύουν 1.408 ώρες.

Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, η διαφορά των Ελλήνων με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους διαπιστώνεται λόγω του ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολύ αυτοαπασχολούμενοι που δουλεύουν πολλές ώρες, αλλά και του ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης. Άλλη μία αιτία είναι το ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι λαμβάνουν λιγότερες ημέρες άδειας σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Ειδικά όσον αφορά το τελευταίο, ο επικεφαλής οικονομολόγους του ΟΟΣΑ Πασκάλ Μαριάνα δικαιολόγησε τη διαφορά μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών με το επιχείρημα ότι οι Γερμανοί εργαζόμενοι δικαιούνται περισσότερες διακοπές, αναρρωτική άδεια και άδεια μητρότητας κατά μέσο όρο τέσσερις εβδομάδες περισσότερο από τους Έλληνες.

Η γη τρέμει στη βόρειο Ιταλία


Ο νέος σεισμός. που σημειώθηκε στις 9.03 το πρωί τοπική ώρα, έγινε αισθητός σε όλη τη βόρεια Ιταλία, ενώ στην περιοχή έγιναν αισθητοί και αρκετοί μετασεισμοί ισχύος έως και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι νεκροί από τον σεισμό είναι κάτοικοι και εργάτες σε τοπικές βιομηχανίες, καθώς και ένας καθολικός ιερέας. Εκπρόσωποι των ιταλικών συνδικάτων ισχυρίζονται ότι οι θάνατοι εργατών, τους οποίους αποδίδουν σε ελλιπείς ελέγχους ως προς την κατάσταση των βιομηχανιών που είχαν πληγεί από τον προηγούμενο σεισμό, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

 
Κάτοικοι στέκονται πλάι σε κτίρια που κατέρρευσαν από τον σεισμό, στο χωριό Καβέτσο, κοντά στη Μόντενα στην περιοχή της Εμίλια Ρομάνια στη βόρειο Ιταλία. Ο σεισμός, ισχύος 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο δεύτερος που σημειώνεται στην ίδια περιοχή σε διάστημα εννέα ημερών, είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 200. Η νέα σεισμική δόνηση έσπειρε πανικό στην περιοχή και τους κατοίκους που προσπαθούσαν να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς μετά το προηγούμενο πλήγμα του Εγκέλαδου.

Στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους Ισπανία και Ιταλία

Στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους Ισπανία και ΙταλίαΣε αρνητικό έδαφος κινούνται τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της δυστοκίας στην εξεύρεση λύσης για τη διάσωση της ισπανικής Bankia.

Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου άγγιξε το 6,6% - επίπεδα στα οποία άλλες χώρες αναγκάστηκαν στο παρελθόν να ζητήσουν διεθνή οικονομική στήριξη - μετά από την απόρριψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του σχεδίου διάσωσης της τράπεζας Bankia.


Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε το ισπανικό σχέδιο για την ανακεφαλοποίηση της Bankia μέσω κεφαλαίων της ΕΚΤ.


Η ΕΚΤ τόνισε στη Μαδρίτη ότι τα σχέδιά της είναι πολύ κοντά στο να παραβιάσουν την απαγόρευση της ΕΚΤ για τη «νομισματική χρηματοδότηση» ή τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από την κεντρική τράπεζα.


Ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας αναμένεται τώρα να πραγματοποιηθεί με την έκδοση κρατικών ομολόγων.


Ταυτόχρονα, άνω του 6% ανήλθαν οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων, για πρώτη φορά από τα μέσα Μαΐου, υπό το βάρος των ανησυχιών για τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν νωρίτερα κατά 12 μονάδες βάσης στο 6,03%.

Oι Βούλγαροι τουρίστες ψηφίζουν Ελλάδα

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των Βούλγαρων για τις άπειρες δυνατότητες τουρισμού που προσφέρει η Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι πως, στη διάρκεια του πρόσφατου εορταστικού τετραημέρου στη Βουλγαρία, τις διόδους στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα διέσχισαν περίπου 70.000 βουλγαρικά Ι.Χ..


Τα παραπάνω επεσήμανε, με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο διευθυντής του γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στη Σόφια, Δημήτρης Γκώτης.


Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου του ΕΟΤ στη βουλγαρική πρωτεύουσα, θετικές είναι και οι ενδείξεις για τους καλοκαιρινούς μήνες, με χιλιάδες Βούλγαρους τουρίστες να επιλέγουν παραδοσιακά κάποιον ελληνικό προορισμό για τις διακοπές τους.


Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «24 Ώρες» της Σόφιας, περισσότεροι Βούλγαροι επισκέφθηκαν την Ελλάδα στο διάστημα από τις 24 έως τις 28 Μαΐου παρά το Πάσχα.


Επικαλούμενη τη συνοριακή αστυνομία της Βουλγαρίας, η εφημερίδα αναφέρει ότι 208.000 Βούλγαροι επισκέφθηκαν τη χώρα μας την παραπάνω αργία.


Στο μεταξύ, τα βουλγαρικά μέσα έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στη δήλωση της Ελληνίδας υπηρεσιακής υπουργού Τουρισμού και Πολιτισμού Τατιάνας Καραπαναγιώτη, ότι η Ελλάδα παραμένει και φέτος μία ασφαλής χώρα και πως οι ξένοι τουρίστες θα έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι από την ελληνική φιλοξενία και να φύγουν με άριστες εντυπώσεις και αξέχαστες αναμνήσεις από τις διακοπές τους.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Επίθεση ξένων ΜΜΕ κατά των δηλώσεων Λαγκάρντ στη Guardian

Η επικεφαλή του ΔΝΤ, Κριστιν Λαγκαρντ«Απλοϊκή και χονδροειδή» χαρακτηρίζει τη δήλωση Λαγκάρντ ο γαλλικός τύπος, ενώ καταιγισμό μηνυμάτων εξακολουθεί να δέχεται η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία φιλοξένησε την επίμαχη συνέντευξη της επικεφαλής το ΔΝΤ.

Τη γενική κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα και τους Έλληνες όχι μόνο στο διαδίκτυο αλλά και στο γαλλικό τύπο. Ακόμα και η συντηρητική Figaro ή η οικονομική L´ Expansion μιλούν για «κονσέρτο» κριτικής και επικρίσεων που δέχεται για τη δήλωσή της ενώ η Liberation θεωρεί ότι «άναψε το φυτίλι στο μπαρούτι».


Σε πολιτικό επίπεδο η πρώτη άμεση αντίδραση ήλθε από τη νεαρή εκπρόσωπο της κυβέρνησης Ναζάτ Μπελκασέμ η οποία χαρακτήρισε τη δήλωση της διευθύντριας του ΔΝΤ «απλοϊκή και χονδροειδή», χρησιμοποιώντας μάλιστα το χαρακτηρισμό «caricaturale».


«Θεωρώ», είπε, «ότι σήμερα δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα στους Έλληνες. Δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση στέλνοντας αναθέματα στον έναν και στον άλλο, αλλά έχουμε ανάγκη από ανοιχτό πνεύμα με κατανόηση της κατάστασης», πρόσθεσε.


Οργισμένη αντίδραση Μελανσόν


Άμεσα αντέδρασε και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου: «Με ποιό δικαίωμα μιλάει με αυτόν τον τρόπο στους Έλληνες», δήλωσε στο κρατικό κανάλι France 3, για να προσθέσει ότι «εάν υπήρχε πολιτική ηθική, η κυρία Λαγκάρντ θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση της».


Την ίδια ώρα στα μέσα ενημέρωσης της χώρας φιλοξενούνται δηλώσεις κορυφαίων οικονομολόγων: «Δυσκολεύομαι να καταλάβω τη δήλωση αυτή. Mε εξέπληξε και τη θεωρώ επικίνδυνη» είπε ο γνωστός Μαρκ Τουατί στο οικονομικό κανάλι BFM. «Για την κρίση που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, το ΔΝΤ φέρει μέρος της ευθύνης, γιατί θα μπορούσε να είχε λυθεί με μόνο 15 δις στην αρχή. Εάν η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε σκόπιμα την δήλωση αυτή πριν από τις εκλογές, θεωρώ ότι είναι ένα επικίνδυνο παιγνίδι που μπορεί να αποφέρει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», κατέληξε ο Μ. Τουατί.


Καταιγισμό μηνυμάτων εξακολουθεί να δέχεται και η βρετανική
Γκάρντιαν εξ αιτίας των απαξιωτικών σχολίων της Κριστίν Λαγκάρντ για τους Έλληνες. Σήμερα, Δευτέρα, η Guardian με άρθρο του εκδότη της κατηγορεί την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για κενές περιεχομένου ηθικολογίες και διγλωσία.

«Η κα. Λαγκάρντ γνωρίζει καλύτερα από πρώτο χέρι. Κι όταν εκ του θεσμικού της ρόλου διακηρύττει πως "εφθασε η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού" ακυρώνει τη λογική και τα επιχειρήματα της ίδιας. Γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο των τραπεζών της Β. Ευρώπης στην κρίση χρέους που στραγγαλίζει την Ελλάδα. Γνωρίζει πως πίσω απο τη σημερινή κρίση βρίσκονται γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Αυτές δάνειζαν αλόγιστα χρήματα στο ελληνικό κράτος, στις ισπανικές και ιρλανδικές τραπεζικές φούσκες. Το φτηνό χρήμα που διοχετεύθηκε στις χώρες της περιφέρειας, είναι η θεμελιώδης αιτία της ευρωκρίσης».


Τι είναι αυτό που εξοργίζει;


«Η κ. Λαγκαρντ τα ξέρει αυτά και είναι συνυπέυθυνη αφού ήταν υπουργός Οικονομικών όταν ξέσπασε η κρίση. Μάλιστα στις αρχές της θητείας της στο ΔΝΤ είχε επισημάνει το πρόβλημα των τραπεζών. Τι είναι λοιπόν αυτό που εξοργίζει στις πρόσφατες δηλώσεις της;»


«Είναι ότι επικαλείται το ηθικολογικό μύθευμα που θέλει τους σπάταλους Νότιο-Ευρωπαίους να πληρώνουν τώρα για μια δεκαετία αποχαλίνωσης. Επιχείρημα τελείως άδικο και άχρηστο στην παρούσα κατάσταση. Η συνταγή της μονομερούς λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες του Ευρωμηχανισμού απειλεί τώρα με κατάρρευση την Ισπανία, την Ιταλία και σε λίγο και τη χώρα της, τη Γαλλία. Επομένως το ηθικό δίδαγμα για την Λαγκάρντ δεν θα έπρεπε να είναι Βορράς εναντίον Νότου, αλλά Ευρώπη εναντίον τραπεζών τις οποίες υποχρεωνόμαστε όλοι να πληρώνουμε».


Πηγή: Deutsche Welle

Διάβαση της Αφροδίτης, η ευκαιρία μιας ζωής για τους αστρονόμους

Ραντεβού στις 6 Ιουνίου

 

Παρίσι
Η διάβαση της Αφροδίτης το 2004 όπως καταγράφηκε από τον δορυφόρο SOHOΟι σπάνιες ευθυγραμμίσεις ανάμεσα στη Γη, την Αφροδίτη και τον Ήλιο επέτρεψαν στους αστρονόμους του 17ου και 18ου αιώνα να υπολογίσουν για πρώτη φορά με ακρίβεια την απόστασή μας από τον Ήλιο. Τώρα, αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για την επόμενη διάβαση της Αφροδίτης το διήμερο 5 και 6 Ιουνίου, ένα φαινόμενο που δεν θα επαναληφθεί για τα επόμενα 105 χρόνια.

Το απόγευμα της 5ης Ιουνίου, η Αφροδίτης θα αρχίσει να περνά ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, οπότε θα γίνει ορατή ως σκοτεινή κηλίδα που κινείται σε ένα ταξίδι 6,5 ωρών πάνω στον διάπυρο ηλιακό δίσκο.


«Εδώ και αιώνες, η διάβαση της Αφροδίτης θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στιγμές για τους αστρονόμους» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κλοντ Καταλά, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου του Παρισιού.


Το απόγευμα της 5ης Ιουνίου, η πρώτη φάση της διάβασης θα γίνει ορατή στη Βόρειο Αμερική, την Κεντρική Αμερική και το βορειότερο τμήμα της Νοτίου Αμερικής.


Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία θα μπορέσουν να δουν μόνο την τελική φάση του φαινομένου λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα της 6ης Ιουνίου.


Οι μόνες περιοχές από τις οποίες η διάβασης θα είναι ορατή για όλη τη διάρκειά του θα είναι η ανατολική Ασία και ο Δυτικός Ειρηνικός.


Μόνο έξι διαβάσεις της Αφροδίτης έχουν καταγραφεί από τότε που ο Γερμανός μαθηματικός προέβλεψε θεωρητικά το φαινόμενο τον 17ο αιώνα.


Οι επιστήμονες σύντομα κατάλαβαν ότι θα μπορούσαν θεωρητικά να υπολογίσουν τριγωνομετρικά την απόσταση Γης-Ήλιου, τη λεγόμενη Αστρονομική Μονάδα (AU), αν χρονομετρούσαν την ίδια διάβαση της Αφροδίτης από διαφορετικές περιοχές του κόσμου.


Για το λόγο αυτό, η Βρετανία και η Γαλλία, οι τότε υπερδυνάμεις του πλανήτη, έστειλαν αποστολές σε μακρινά μέρη για να καταγράψουν τις διαβάσεις του 1761 και του 1769.


Η βρετανική αποστολή του 1761 αναχώρησε από το Πλύμουθ, δέχθηκε όμως επίθεση από γαλλικά πλοία και τα μέλη της εξέφρασαν την επιθυμία να γυρίσουν πίσω. Έλαβαν όμως την προειδοποίηση της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας ότι η πρόωρη επιστροφή τους θα ήταν «σκάνδαλο» που θα οδηγούσε στο διασυρμό τους.


Εξίσου δραματική, αλλά με πιο θετική εξέλιξη, ήταν η βρετανική αποστολή του 1769, όταν ο μεγάλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ εστάλη στην Ταϊτή για να καταγράψει το σπάνιο φαινόμενο.


Όταν ολοκλήρωσε αυτό το έργο, ο Κουκ άνοιξε την επιστολή με τις οδηγίες για την πραγματική -και μυστική- αποστολή του: να ανακαλύψει και να χαρτογραφήσει τη μυστηριώδη «νότια ήπειρο», που αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.


Ακόμα και σήμερα, όμως, η διάβαση της Αφροδίτης παραμένει χρήσιμη για την αστρονομία: ερευνητές σε όλο τον κόσμο θα την παρακολουθήσουν με προσοχή προκειμένου να τελειοποιήσουν τις μεθόδους τους για την ανακάλυψη πλανητών έξω από το Ηλιακό Σύστημα.


Η προηγούμενη διάβαση ήταν σχετικά πρόσφατα, το 2004. Η επόμενη όμως απέχει πολύ, αφού αναμένεται το Δεκέμβριο του 2117.

Newsroom ΔΟΛ

Αθώος κρίθηκε ο Σωκράτης στην αναπαράσταση της δίκης του

Είκοσι πέντε αιώνες μετά...

 

Αθήνα
Είκοσι πέντε αιώνες μετά την καταδίκη σε θάνατο του Αθηναίου φιλόσοφου Σωκράτη, διακεκριμένοι ανώτατοι δικαστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και πλήθος κοινού, αθώωσαν σήμερα τον αρχαίο στοχαστή, στην αναπαράσταση της δίκης του που έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι δικαστές ισοψήφισαν στην απόφασή τους, με ψήφους πέντε υπέρ και πέντε κατά της καταδίκης του Σωκράτη και ως εκ τούτου δεν καταδίκασαν τον Σωκράτη. Περισσότερο ένθερμο υπέρ του Αθηναίου φιλοσόφου ήταν το κοινό που ψήφισε με 584 ψήφους υπέρ της αθώωσής του, έναντι 282 που ψήφισαν την ενοχή του.


Το 399 π.Χ. ο Σωκράτης αντιμετώπισε στην Αθήνα τις κατηγορίες της διαφθοράς των νέων και της ασέβειας προς τους θεούς. Δικάστηκε από το Δικαστήριο της Ηλιαίας που απαρτιζόταν από 500 Αθηναίους πολίτες. Κατά τη σημερινή αναπαράσταση της δίκης κατήγοροι και συνήγοροι του Σωκράτη εξέθεσαν στο δικαστήριο τις απόψεις τους, σκιαγραφώντας και το γενικότερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής, που στιγματίστηκε από την επιβολή της τυραννίας των Τριάκοντα το 404 π.Χ. και την επαναφορά του δημοκρατικού καθεστώτος σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ο Σωκράτης κατηγορήθηκε ότι γνώριζε προσωπικά ορισμένους από τους τυράννους και διατέλεσε δάσκαλός τους.


Εκπροσωπώντας την κατηγορούσα αρχή, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, εξήγησε ότι ο Σωκράτης φέρει την ευθύνη πράξεων που οι κατηγορίες δεν έχουν αποδώσει στην έκταση και το βάθος που πρέπει.


«Ο Σωκράτης ήταν ο πνευματικός, ο ιδεολογικός ηγέτης των Τριάκοντα Τυράννων της Αθήνας, που εγκατέστησαν την ολιγαρχία το 404 π.Χ και εκτέλεσαν 1.500 δημοκράτες Αθηναίους. Ο Σωκράτης διαφθείρει τους νέους κάνοντάς τους οπαδούς της ολιγαρχίας και εχθρούς της δημοκρατίας. Επίσης, κατηγορείται γιατί δεν σέβεται τους θεούς αυτής της πόλης, δηλαδή τους δημοκρατικούς θεούς και άρα τους δημοκρατικούς θεσμούς», είπε.


Ο κατήγορος Ηλίας Αναγνωστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπλήρωσε ότι «μόλις τέσσερα χρόνια πριν από τη δίκη, το 403 π.Χ. είχε αποκατασταθεί η αθηναϊκή δημοκρατία και οι Αθηναίοι ήξεραν ότι η δημοκρατία ήταν τρωτή και υπήρχαν εχθροί μέσα στην πόλη και από άλλες πόλεις που επιχειρούσαν να βλάψουν το πολίτευμα».


Καταλήγοντας στην αγόρευσή τους οι δύο κατήγοροι παρατήρησαν: «Σας ζητούμε να μην καταδικάσετε την Αθήνα, να μην πιστέψετε ότι η Αθήνα αδίκησε τον Σωκράτη, αλλά ότι ο πολίτης Σωκράτης έβαλε σε κίνδυνο την αθηναϊκή δημοκρατία. Η Δημοκρατία κινδύνεψε και αμύνθηκε ως όφειλε».


Τις κατηγορίες επιχείρησαν να αντικρούσουν οι συνήγοροι του Σωκράτη, Μάικλ Μπέλοφ και Πατρίκ Σιμόν.


Ο κ. Σιμόν επισήμανε ότι ο Σωκράτης κατηγορήθηκε για διαφθορά των νέων, ωστόσο «το να εκπαιδεύεις τους νέους δεν είναι αδίκημα, το να εκφέρεις την άποψή σου δεν είναι αδίκημα. Γιατί να ποινικοποιήσουμε την έκφραση των ιδεών που δεν ήταν σύμφωνες με την εποχή τους;»


Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μπορεί ανάμεσα στους μαθητές του Σωκράτη να βρίσκονταν κάποιοι από τους Τριάκοντα, ωστόσο είχε τόσους άλλους μαθητές. Ο Σωκράτης δεν πίστευε στη δημοκρατία, ήταν σκεπτικιστής, αλλά δεν πίστευε και στην ολιγαρχία. Εξάλλου, δεν έχουμε κανένα στοιχείο για συμμετοχή του σε βίαιη πράξη».

Οι δύο συνήγοροι του Σωκράτη κατέληξαν την αγόρευσή τους λέγοντας: «Η Ιστορία των Αθηνών θα πει ότι η Αθήνα ήταν η κοιτίδα της ελευθερίας του λόγου, της δημοκρατίας και των τεχνών. Από εσάς εξαρτάται να μην πουν ότι η πόλη αυτή δολοφόνησε τον μεγαλύτερό της φιλόσοφο».

Αιτιολογώντας την απόφασή της να ψηφίσει την ενοχή του Σωκράτη, η πρόεδρος των δικαστών, Λορέττα Πρέσκα, πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, επισήμανε: «Η άρνηση του σεβασμού προς τους θεούς και την πόλη σημαίνει προδοσία από τον Σωκράτη και με τη διδασκαλία του δηλητηριάζει και τις ψυχές των νέων. Για τη δημοκρατία, τις αξίες, τις παραδόσεις και την ευσέβεια που οι Αθηναίοι πιστεύουμε, θα πρέπει να ψηφίσω την ενοχή του».


Ο Φρανσουά Τερέ, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας, που ψήφισε υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη, υπογράμμισε: «Ο Σωκράτης ήταν φιλόσοφος και ένας φιλόσοφος είναι εύκολος στόχος. Ωστόσο, μας έδωσε το μεγαλύτερο δώρο του κόσμου, το δικαίωμα στην αμφιβολία».

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη εκδήλωση είχε διοργανώσει το Ίδρυμα Ωνάση και πριν από ένα χρόνο στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο είχε αθωώσει τον Σωκράτη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανησυχούν‏

       Ανησυχεί το ΔΝΤ, ανησυχούν οι Βρυξέλλες, ανησυχούν οι τράπεζες, ανησυχεί η καριόλα του Βερολίνου, ανησυχεί ο Ράιχενμπαχ, ανησυχούν οι Ευρωπαίοι, ανησυχεί ο Βενιζέλος, ανησυχεί ο Σαμαράς, ανησυχεί ο Μπαρόζο, ανησυχούν τα χρηματιστήρια, ανησυχεί η Αμερική, ανησυχεί ο Ρουμπινί, ανησυχεί ο Σόιμπλε!!!!!!!!!....

Όταν ο νταβατζής ανησυχεί, η πουτάνα δεν κινδυνεύει....


  ΠΦΣ 

Σε «θηλιά» στο λαιμό της Ισπανίας εξελίσσεται η σωτηρία της τράπεζας Bankia

Στα ύψη το spread

 

Μαδρίτη, Ισπανία
H σωτηρία της τράπεζας Bankia -της τρίτης μεγαλύτερης της χώρας- βυθίζει στην αβεβαιότητα την Ισπανία, όχι μόνο σε σχέση με το τραπεζικό της σύστημα, αλλά -κυρίως- με το κατά πόσο θα καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι δεν χρειάζεται να καταφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Η χρηματιστηριακή αγορά βρέθηκε τη Δευτέρα σε χαμηλό εννέα ετών. Η μετοχή της Bankia επέστρεψε στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου για να χάσει άλλο ένα 13,4% της αξίας της, ενώ το ισπανικό spread (σε σχέση πάντα με το γερμανικό) έφτασε τις 513 μονάδες,


Ο ίδιος ο Μαριάνο Ραχόι αναγκάστηκε να παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβε ότι δεν θα χρειαστεί κεφάλαια από την Ευρώπη για να σώσει τις τράπεζες.

Παράλληλα όμως κάλεσε την ΕΕ να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης του Ευρώ, όπως και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ισπανικού χρέους.

Ο Ραχόι δήλωσε ότι η «ένεση» των 19 δισ. ευρώ είναι αρκετή για τη σωτηρία της Βankia, διαβεβαιώνοντας ότι τα κεφάλαια αυτά θα επιστρέψουν στο Δημόσιο και δεν θα επηρεαστεί η πορεία του ελλείμματος.


Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτή η «ένεση» δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί -όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- γεγονός που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές.


Σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης, το σχέδιο του Ραχόι για την ενίσχυση της Bankia είναι το εξής: προκειμένου να αποφύγει τις «εχθρικές» προς την Ισπανία διεθνείς αγορές για άντληση κεφαλαίων, θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων του ισπανικού δημοσίου, τα οποία η ίδια η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την απαραίτητη κεφαλαιακή «ένεση».


Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι αν επιλεγεί αυτό το σενάριο θα πρόκειται για σχέδιο σωτηρίας της τράπεζας μέσω της ΕΚΤ «από την πίσω πόρτα», χωρίς όμως να αντιμετωπίζεται το «προβληματικό» χαρτοφυλάκιό της (δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια) που φτάνουν τα 32 δισ. ευρώ.


«Ουσιαστικά θα μετατραπεί σε 'τράπεζα ζόμπι'»  εξηγεί αναλύτρια στο BBC.


Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η εφημερίδα El Mundo γράφει ότι άλλες τρεις ισπανικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν ενίσχυση με ακόμα 30 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τράπεζες της Καταλονίας, της Γαλικίας και της Βαλένθια...

Πως να αποφύγετε την κλοπή του ποδηλάτου σας

Πρακτικές συμβουλές για να μην σας κλέψουν το ποδήλατο

Πρακτικές συμβουλές για να μην σας κλέψουν το ποδήλατο Η κλοπή ποδηλάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο, αποθαρρύνοντας τη χρήση τους σε μία κοινωνία όπου το ποδήλατο γίνεται όλο και πιο αναγκαίο.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές πρακτικές συμβουλές (τις οποίες εξέδωσε η ελληνική αστυνομία), προκειμένου το ποδήλατο να παραμείνει το καθημερινό μεταφορικό σας μέσο!

• Αγοράστε και χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό και ποιοτικό λουκέτο για το κλείδωμα του ποδηλάτου σας.
• Κλειδώστε «σφιχτά» το ποδήλατό σας, ώστε να είναι δύσκολο να μετακινηθεί, όταν είναι σταθμευμένο.
• Κλειδώστε τους δύο τροχούς και το μεταλλικό πλαίσιο σε ένα σταθερό, ακίνητο αντικείμενο.
• Ασφαλίστε την κλειδαριά σας, ώστε να μην ακουμπά στο έδαφος ή στο πεζοδρόμιο, όπου μπορεί να σπάσει ή να σφυρηλατηθεί.
• Κάντε αδύνατο για έναν κλέφτη να σπάσει και να ανοίξει το λουκέτο, προσαρμόζοντας την κλειδαριά «σφιχτά» στο ποδήλατό σας.
• Βεβαιωθείτε ότι οι κλειδαριές έχουν κλειδώσει το μεταλλικό πλαίσιο του ποδήλατου, καθώς και τους δύο τροχούς. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το σταθερό σημείο που έχετε κλειδώσει το ποδήλατο δεν μπορεί να κοπεί.
• Μην αφήνετε το ποδήλατό σας στο ίδιο σημείο κάθε μέρα.
• Καταγράψτε τον αριθμού πλαισίου του ποδηλάτου σας, εφόσον υπάρχει.
• Κάντε κάποια τυχαία σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε το ποδήλατό σας, αν κλαπεί, κοντά στο τιμόνι, κάτω από το λαιμό της σέλας, πάνω ή κάτω από τα πεντάλ ή στην πίσω ρόδα.
• Παρκάρετε το ποδήλατό σας σε εμφανή θέση, ώστε να είναι ορατό σε περίπτωση που κάποιος προσπαθεί να το κλέψει.
• Χρησιμοποιήστε καθορισμένους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων.

Μην εγκαταλείπετε ή πάρτε μαζί σας, εφόσον αυτό είναι αντικειμενικά δυνατόν, τα μέρη του ποδηλάτου που μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς τη χρήση εργαλείων - φανάρι, τρόμπα λάστιχων, ταχύμετρα, μπαγκαζιέρες, σέλα και άλλα

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Τρόφιμα που ενισχύουν την λιποδιάλυση

Το χάσιμο λίπους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προϊόντα που υπόσχονται θαύματα έχουν προ πολλού κριθεί και κατακριθεί και όλοι οι δρόμοι δείχνουν προς την έντονη άσκηση και φυσικά την ισορροπημένη και προσεγμένη διατροφή. Αντί να ξοδέψετε τα χρήματά σας στα δεκάδες λιποδιαλυτικά συμπληρώματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία και υπόσχονται φύκια και μεταξωτές κορδέλες, πάρτε μια… γεύση (κυριολεκτικά και μεταφορικά) από τις τροφές εκείνες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα περιττά κιλά, (σχεδόν) ανέξοδα και χωρίς παρενέργειες.


Αχλάδια


Γιατί τα χρειάζεστε: Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Ρίο Ντε Ζανέϊρο η προσθήκη του γλυκού αυτού φρούτου στην διατροφή μας κόβει την όρεξη, περιορίζοντας τον συνολικό αριθμό θερμίδων που καταναλώνουμε ημερησίως. Σε σχετική έρευνα που έγινε, γυναίκες που κατανάλωναν 3 αχλάδια την ημέρα, λάμβαναν λιγότερο αριθμό θερμίδων καθημερινά, χάνοντας περισσότερα κιλά από αυτές που δεν κατανάλωναν. Είναι επίσης πλούσια σε διαιτητικές ίνες (15% της ΣΗΠ), «γεμίζουν» το στομάχι και μας αποτρέπουν από το να φάμε παραπάνω απ’ότι πρέπει.


Πώς να τα φάτε: Καταναλώστε ένα αχλάδι πριν από κάθε γεύμα για να περιορίσετε την πείνα, αφού πρώτα το πλύνετε καλά. Έχετε στο νου σας ότι η μεγαλύτερη ποσότητα των ινών του βρίσκεται στον φλοιό.


Γκρέηπφρουτ


Γιατί το χρειάζεστε: Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στην κλινική Scripps στην Καλιφόρνια, τρώγοντας μισό γκρέηπφρουτ πριν από κάθε γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε μέχρι και μισό κιλό τη βδομάδα. Το «παραδοσιακό» αυτό διαιτητικό φρούτο βοηθάει πραγματικά στην μείωση του λίπους και της χοληστερίνης, κυρίως χάρη στην πηκτίνη μιας ειδικής ίνας που συνδέεται με την λιποδιάλυση. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C και κάλιο και δεν περιέχει καθόλου λίπος ή νάτριο. Τέλος, είναι περιέχει φυσικούς γαλακτοματοποιητές που καταπολεμούν το λίπος και τη χοληστερίνη.


Πώς να το φάτε: Μπορείτε να το δοκιμάσετε με κανέλλα που μειώνει την πικρή γεύση του, χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη.


Φασόλια


Γιατί τα χρειάζεστε: Τα φασόλια είναι γεμάτα από ένα ειδικό άμυλο, το λεγόμενο resistant starch (περίπου 10γρ. το φλυτζάνι), το οποίο έχει ισχυρή λιποδιαλυτική δράση. Αν τα προσθέσετε στην διατροφή σας σε ένα γεύμα την μέρα, θα κάψετε μέχρι και 25% περισσότερο λίπος απο το συνηθισμένο. Αυτό έδειξε σχετική έρευνα στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.


Πρόταση σερβιρίσματος: Σωτάρετε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και στην συνέχεια προσθέστε δύο κονσέρβες φασολάκια. Κάντε τα σαν πουρέ και σερβίρετε.


Αμύγδαλα


Γιατί τα χρειάζεστε: Τρώγοντας μία χούφτα αμύγδαλα την ημέρα, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, λένε σύγχρονες έρευνες. Άτομα που έτρωγαν καθημερινά για έξι μήνες αμύγδαλα, έχασαν ένα 18% του σωματικού τους λίπους. Αυτοί που ακολούθησαν μία δίαιτα με την ίδια ακριβώς ποσότητα θερμίδων και πρωτεϊνών, αλλά αντικατέστησαν τα αμύγδαλα με υδατάνθρακες ίδιας θερμιδικής αξίας, έχασαν μόνο το 11%.


Πώς να τα φάτε: Μπορείτε άνετα να τα πάρετε στο γραφείο ή στον δρόμο σαν σνακ ή ακόμα να τα συνδυάσετε με γιαούρτι ή μούσλι.


Σοκολάτα


Και όμως, η «απαγορευμένη» για πολλούς γλυκιά απόλαυση, μπορεί να αποτρέψει την συσσώρευση των λιποκυττάρων στο σώμα μας. Μην βιαστείτε όμως να τρέξετε περιχαρείς στο περίπτερο και αν αγοράσετε τις κάθε λογής σοκολάτες. Αναφερόμαστε στην μαύρη σοκολάτα, μιας και αυτή μόνο έχει ευεργετικές ιδιότητες στην απώλεια λίπους, σύμφωνα πάντα με έρευνες από το πανεπιστήμιο της Ταϊβάν. Προσθέστε την με φειδώ στην διατροφή σας (χωρίς υπερβολές) και επωφεληθείτε από την δράση των αντιοξειδωτικών της ουσιών.


Λιώστε 30γρ. μαύρης σοκολάτας στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα και αλείψτε την πάνω σε ένα κράκερ ολικής άλεσης (σχεδόν 98 θερμίδες).


Πράσινο Τσάι

Γιατί το χρειάζεστε: Το πράσινο τσάι περιέχει συστατικά που ωφελούν την υγεία και καταπολεμούν την παχυσαρκία. Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο ρόφημα έχει αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται κυρίως στα υψηλά ποσοστά φλαβονοειδών που περιέχει. Είναι ιδανικό βοήθημα για τη δίαιτα, αφού βοηθά στην απώλεια βάρους και όταν καταναλώνεται τακτικά, μειώνει το αίσθημα της πείνας. Η συστηματική κατανάλωση τσαγιού αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες του οργανισμού, «καίει» τα αποθηκευμένα λίπη, ενεργοποιώντας την καύση τους κατά τον μεταβολισμό τους. Μεταβάλλει, επίσης, την κατανομή του λίπους και μειώνει τον λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς.


Προτιμήστε το υγρό απόσταγμα πράσινου τσαγιού, το οποίο περιέχει συμπυκνωμένες τις ωφέλιμες ουσίες του πράσινου τσαγιού και απορροφάται έως 400% ταχύτερα από τον οργανισμό.


Επίσης...


*Ο συνδυασμός ξυδιού και λεμονιού αποτελεί τον πιο δυνατό λιποδιαλύτη. Αν μάλιστα τα συνδυάσετε μαζί με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προσθέσετε και μια κουταλία της σούπας λάδι (πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα) τότε έχετε ένα πλήρες λιποδιαλυτικό γεύμα!


* Το μηλόξυδο επίσης σύμφωνα με έρευνες βοηθά στην καταπολέμηση του λίπους.


* Η καφεϊνη έχει διουρητικές και θερμογενετικές ιδιότητες, σε μεγαλύτερο βαθμό από το πράσινο τσάϊ, βοηθώντας στην γρηγορότερη καύση του λίπους. Παρ'όλα αυτά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και προσοχή μιας και σε μεγάλες δόσεις έχει αρκετές παρενέργειες (ταχυκαρδίες, άυξηση πίεσης, πονοκέφαλοι κτλ.)


* Τέλος, το Μαγικό Υγρό που διώχνει το λίπος χωρίς καμία προσπάθεια είναι δωρεάν και -προς το παρόν - ανεξάντλητο. Το νερό, είναι από τους πιο σημαντικούς καταλύτες στην απώλεια βάρους και τη διατήρησή του. Το σώμα δεν λειτουργεί σωστά χωρίς αρκετό νερό και δεν μπορεί να μεταβολίσει αποτελεσματικά το αποθηκευμένο λίπος. Πίνοντας άφθονο νερό κατά την διάρκεια της μέρας, αποφεύγουμε την κατακράτηση υγρών στο σώμα και βοηθάμε την λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού. Κατά μέσο όρο, ένα άτομο πρέπει να πίνει 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Η ποσότητα αυτή ποικίλλει αναλογα με το βάρος του ατόμου, την άσκηση που κάνει και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (ζέστη, υγρασία κτλ.)


Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος


Πηγή: in2life.gr

WikiLeaks: Πως έκρυψαν τα κοιτάσματα για να μας βάλουν στο Μνημόνιο


Π
λήρης επιβεβαίωση του ''Λόγιου Ερμή'' για το τι πραγματικά κρύβετε πίσω απο τον δανεισμό μας και τα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη του Ελληνικού λαου....

Σε εθνικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων εξελίσσεται η υπόθεση της διαρροής των ενδοεταιρικών συνομιλιών των στελεχών του αμερικανικού ιδρύματος στρατηγικών πληροφοριών και ενός από τα πλέον σεβάσμια think tank των ΗΠΑ Stratfor, καθώς αποδεικνύεται ότι την στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, τον Δεκέμβριο του 2009 δήλωνε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009 ότι «Στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο ή το πετρέλαιο που έχουμε είναι πολύ λίγο» τα κοιτάσματα ειδικά νότια της Κρήτης είχαν ήδη εντοπιστεί και ήταν γνωστά στις ΗΠΑ από το 2007!


Με δεδομένη όμως την ανάγκη να προσφύγει η τότε κυβέρνηση στον μηχανισμό στήριξης, προτίμησε αντί να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις, στην περιοχή, έστω και χωρίς να καθορίσει την ΑΟΖ, προτίμησε να οδηγήσει την χώρα στο Μνημόνιο!


Λίγους μήνες μετά και ενώ οι πληροφορίες είχαν αρχίσει και διέρρεαν ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στη Βουλή είπε τα ίδια: «Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα».


Στο WikiLeaks διέρρευσαν μάλιστα εκτιμήσεις των στελεχών του Stratfor που ανέφεραν ότι «Καλύτερα μετά από αυτό να συνδεθεί η Ελλάδα με το δολάριο, αν βγει από την ζώνη του ευρώ».
Σε ότι αφορά τα πετρέλαια (οι συζητήσεις των στελεχών που διέρρευσαν αφορούν διάστημα από τα μέσα του 2009 μέχρι το 2011) υπάρχουν και μυστικές έρευνες προηγούμενων ετών οι οποίες δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουν εντοπιστεί τεράστια κοιτάσματα νότια της Κρήτης, αλλά και στο Αιγαίο!
Τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν συζητήσεις του επικεφαλής της Stratfor με δικούς του αναλυτές- δεν είναι δηλαδή μια εκτίμησή τους απλά αλλά διαρροή.


Οι υπολογισμοί φαίνεται να στηρίζονται σε επαφή με το ίδιο τον επικεφαλής της Noble Energy ο οποίος έχει ολόκληρο τον φάκελο για τα εντοπισθέντα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο.
Τα κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ που έχει ήδη καθοριστεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ.
Τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.
Τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στην λεκάνη του Βόρειου Αιγαίου, αποκαλύπτουν τα αρχεία του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ που τόσα χρόνια έμεναν κρυμμένα, για την ακρίβει, θαμμένα! Στη λεκάνη του βόρειου Αιγαίου, τόσο ανατολικά του πεδίου του Πρίνου, περί τη νησίδα Μπάμπουρας (και γύρω τοποθεσίες) όσο και δυτικά, πρός τα νότια του κόλπου του Στρυμώνα και το Άγιο Όρος, τα εικαζόμενα δυνητικά κοιτάσματα επαρκούν για να καλύψουν το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Δηλαδή, περίπου 5,5 δισ. απολήψιμων (και όχι ΟΟΙΡ !) βαρελιών, με δυνατότητα παραγωγής πάνω από 100.000 βαρέλια/ημέρα. Και αυτές είναι ενδείξεις μόνο από τη βόρεια περιοχή του Αιγαίου.
Παλαιότερες, προ του 2000, μελέτες του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ κάνουν λογο για όγκο Πρωτογενούς Υφιστάμενου Πετρελαίου (ΟΟΙΡ) που συντηρητικά εκτιμάτο σε άνω των 4 δισ. βαρέλια ανεπιβεβαίωτα αποθέματα στο Αιγαίο (Λεκάνες Θεσσαλονίκης και Βορείου Αιγαίου) και γύρω σε άλλα 2 δισ. βαρέλια στη ζώνη της Λεκάνης Ιονίου.
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τη μέση αναλογία που διέπει τη σχέση μεταξύ ΟΟΙΡ και ωφέλιμες απολήψιμες ποσότητες, θα μπορούσαμε συντηρητικά να υπολογίσουμε ότι το σύνολο ανεπιβεβαίωτων και δυνητικώς εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξεως των 1,2 δισ. ισόποσων βαρελιών. Δηλαδή μια αύξηση τουλάχιστον κατά 120 φορές του σημερινού αποθέματος των 10 εκατ. βαρέλιων!
Όλα αυτά ήταν σε γνώση της κυβέρνησης Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 2009 (Βέβαια ο Στρος Κάν σε συνέντευξη υποστήριξε οτι ο ΓΑΠ τα είχε κανονίσει μαζί του απο τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2009!) όταν έκανε την περίφημη δήλωση «Δεν υπάρχει πετρέλαιο» και βέβαια μία τέτοια παραδοχή θα άλλαζε ολόκληρη της ψυχολογία και δεν θα δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης τον Μάϊο του 2010.
Όταν υπογράφηκε το πρώτο Μνημόνιο, αναγγέλθηκε άμεσα η ίδρυση φορέα υδρογονανθράκων και σταδιακά άρχισαν να έρχονται στην δημοσιότητα πληροφορίες για ύπαρξη κοιτασμάτων, πάντα από ανεξάρτητες πηγές. Και ξαφνικά προκηρύχθηκαν και διαγωνισμοί για την Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη (όχι όμως τη νοτιοανατολική)!
Και τώρα, μετά τη ψήφιση του νέου Μνημονίου και την αλλαγή του νόμου που διέπει τη νέα δανειακή σύμβαση από το ελληνικό σε βρετανικό δίκαιο (που σημαίνει κατάσχεση των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο) τελικά αποφάσισαν να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες...

Μ. Βρετανία: Αυξάνονται οι πτωχεύσεις των καταστημάτων λιανικής

Αύξηση κατά 38% παρουσίασαν τα καταστήματα λιανικής στην Μ. Βρετανία το πρώτο τρίμηνο του 2012 και από τα 486 το τέταρτο τρίμηνο του 2011 έφθασαν τα 670.

Σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρίας συμβούλων «Wilkins Kennedy», η χώρα επανήλθε σε ύφεση και ως εκ τούτου συμπαρέσυρε τον τομέα της λιανικής προς τα κάτω.


«Η περυσινή χρονιά πήγε άσχημα αλλά φέτος η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Τα καταστήματα λιανικής πασχίζουν να αντιμετωπίσουν το κόστος των ενοικίων που οι ιδιοκτήτες τους θεωρούν πολύ ψηλά από τις τιμές της αγοράς και οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές να παράσχουν πίστωση στις επιχειρήσεις λιανικής που αντιμετωπίζουν προβλήματα», επεσήμανε ο 'Αντονι Κορκ, στέλεχος της «Wilkins Kennedy».


«Είναι δύσκολο να δούμε τις καταναλωτικές δαπάνες να αυξάνονται ξανά στο τρέχον περιβάλλον αργής ανόδου των μισθών και εν μέσω των ανησυχιών για την ευρωζώνη», πρόσθεσε.


Ανάμεσα στις πτωχεύσεις γνωστών εταιριών το πρώτο τρίμηνο ήταν αυτή της αλυσίδας ρούχων Peacocks, της αλυσίδας βιντεοπαιχνιδιών Game και της εταιρίας καρτών και δώρων Clinton Cards.


Επιμέλεια: Έλενα Φιντιάνη

Επιστολή ενός Αθηναίου στην Άνγκελα Μέρκελ

Γράμμα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ απέστειλε ένας αναγνώστης της zougla.gr, ζητώντας κάποιες απαντήσεις...

 Προς την
Καγκελάριο της Γερμανίας κα Angela Merkel


ΘΕΜΑ: Ζητώντας κάποιες απαντήσεις…

Αξιότιμη Καγκελάριε της Ομοσπονδιακής Γερμανίας κα Άνγκελα Μέρκελ,

Ακούγοντας σχεδόν καθημερινά, τις κατηγορίες που εκτοξεύετε κατά της Ελλάδας εσείς, ο κος Σόιμπλε, η κα Λαγκάρντ, ο κος Μπαρόζο κ.α. θα ήθελα να σας καταθέσω κάποιες σκέψεις μου και να λάβω απαντήσεις αν μπορούν να δοθούν.

Κυρία Μέρκελ,

Κατηγορείτε τους Έλληνες για την οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε στη χώρα μας. Αυτή την οικονομική κρίση όμως, οι πολιτικοί την δημιούργησαν κι όχι οι πολίτες.

Γι’ αυτό, χαρακτηρισμοί όπως, «διεφθαρμένοι», «τεμπέληδες», «φοροφυγάδες» κ.α. που προσάπτετε στους Έλληνες πολίτες, δεν τους αξίζουν.

Και δεν τους αξίζουν γιατί:

α) κανένας Έλληνας πολίτης δεν κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας.

Απεναντίας, για κατάχρηση εξουσίας κατηγορείται η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η περιβόητη και διάσημη Κριστίν Λαγκάρντ, γιατί επί των ημερών της στο υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας, ενέκρινε το 2008 την καταβολή αποζημίωσης ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ στον Μπερνάρ Ταπί, προσωπικό φίλο του πρώην γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

β) Γνωρίζετε πολύ καλά από σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις κομμάτων αφού το Economist έχει γράψει σε άρθρο του ότι: «Και τώρα είναι η σειρά του Bολφκανγκ Σόιμπλε, του ηγέτη του Xριστιανοδημοκρατικού κόμματος, να βρεθεί στον ανεμοστρόβιλο του μεγαλύτερου πολιτικού σκανδάλου της Γερμανίας από το τέλος του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επί εβδομάδες διερρήγνυε τα ιμάτια του ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτε για τις μυστικές χρηματοδοτήσεις του κόμματος στη διάρκεια της θητείας του Xέλμουτ Kόλ. Kαι ξαφνικά, αυτήν την εβδομάδα παραδέχθηκε ότι το 1994 αποδέχθηκε μια δωρεά ύψους 100.000 μάρκων σε μετρητά, από τον Kραλ Σράιμπερ, έναν από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Ισχυρίστηκε όμως ότι δεν είχε κάνει τίποτε παράνομο. Νομικά, κατά πάσα πιθανότητα έχει δίκιο. Όμως, η αργοπορημένη και μάλλον άκομψη παραδοχή του έχει πλήξει την αξιοπιστία του και έχει αυξήσει τις πιέσεις για την παραίτησή του...».

γ) Γνωρίζετε πολύ καλά από φοροδιαφυγή γιατί είχατε στο πλευρό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα τον κο Κρίστιαν Γουλφ, ο οποίος «ξέχασε» όπως είπε, να δηλώσει ένα στεγαστικό δάνειο που πήρε καθώς και την χρήση των πολυτελών κατοικιών φίλων του επιχειρηματιών για τις ιδιωτικές του διακοπές.

δ) Οι πολιτικοί της Ελλάδας που ελάμβαναν «μίζες» από την Siemens ή άλλες εταιρείες, και που ευθύνονται για την χρεοκοπία της χώρας μας, συνεργαζόντουσαν και συνεργάζονται ακόμη και σήμερα μαζί σας. Εσείς τους δίνατε δάνεια αν και γνωρίζατε την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Αυτοί είναι ομοτράπεζοί σας, με αυτούς συνεργάζεστε ακόμη και σήμερα, αυτούς μας πιέζετε να ψηφίσουμε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

ε) Με τις γεμάτες χρήματα βαλίτσες που ελάμβαναν τα Ελληνικά κόμματα από εταιρίες οπλικών συστημάτων και την Siemens, μπορούσαν να πληρώσουν τα ΜΜΕ για να παραπληροφορούν συστηματικά τους πολίτες και να αποσπούν την ψήφο τους. Όλα αυτά τα γνωρίζετε πολύ καλά από την δίκη που έγινε στη χώρας σας, μια δίκη που αποκάλυψε τους ενόχους. Όμως φροντίσατε να μην δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των κομμάτων και των Ελλήνων πολιτικών που ήταν αναμεμειγμένοι στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο στερώντας έτσι από τους Έλληνες πολίτες την αλήθεια, να μάθουν ποιοι τους κυβερνούσαν.

Πως μπορούμε λοιπόν, εμείς, οι απλοί πολίτες, να πιστέψουμε πως εσείς και η Τρόικα, οι εμφανιζόμενοι ως «σωτήρες» της Ελλάδας, δεν είστε εκείνοι που σχεδίασαν κι εκτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία την χρεοκοπία μας;

Πως μπορούμε να πιστέψουμε πως θέλετε την σωτηρία μας κι όχι την καταστροφή μας; Και τέλος, πως μπορούμε να πιστέψουμε πως είσαστε έντιμοι όταν, όχι μόνο καλύπτετε αλλά κι ενισχύετε τα κόμματα εκείνα που χρεοκόπησαν την Ελλάδα;

Η ηθική σας ελέγχεται!

Οι προθέσεις σας για το καλό της Ελλάδας, αμφισβητούνται!
Το παρελθόν σας είναι γκρίζο και τρομάζει.

Κυρία Μέρκελ,

Οι λαοί ελάχιστες ευθύνες έχουν για την πορεία της χώρας τους.
Έτσι και οι Έλληνες, έχοντας αντικειμενική και ουσιαστική αδυναμία να γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση της χώρας τους επειδή οι εκάστοτε κυβερνήσεις είτε δεν έδιναν τα οικονομικά στοιχεία στη δημοσιότητα είτε γιατί τα παραποιούσαν, πίστευαν πολλά ή όλα όσα τους έλεγαν προεκλογικά οι πολιτικοί, τα κόμματα. Και ψήφιζαν…

Και ποιοι ήταν αυτοί οι πολιτικοί; Ποια ήταν αυτά τα κόμματα; Μα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ! Τα κόμματα αυτά που με επιμονή μας λέτε να ψηφίσουμε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου!

Γιατί επιμένετε κυρία Μέρκελ να ψηφίσουμε αυτά τα κόμματα; Γιατί μας πιέζετε να ψηφίσουμε αυτούς τους πολιτικούς; Είναι υποχείριά σας; Είναι οι μαριονέτες που χρησιμοποιείται για να αρπάξετε τον πλούτο της Ελλάδας;

Μήπως θεωρείτε σπουδαίους πολιτικούς αυτούς που μας καταχρέωσαν και που γι’ αυτό μας κατηγορείτε;
Οι Έλληνες διαπίστωσαν για μια ακόμη φορά, πως οργανωμένα συμφέροντα, ανελέητοι κερδοσκόποι, συμμορίες ληστών, προσπαθούν με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, να αρπάξουν το βιός των λαών, να λεηλατήσουν τις περιουσίες τους.

Οι Έλληνες διαπίστωσαν για μια ακόμη φορά, πως ορισμένοι πολιτικοί, αντί να ενδιαφέρονται για την ευημερία των λαών, νοιάζονται για τα κέρδη των Τραπεζών και των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Εσείς, οι σπουδαίοι πολιτικοί, οι ισχυροί της γης, ήσαστε πάντα απάνθρωποι, εγκληματίες.
Ποιος λησμονεί την δεκαετία του 1980, πως όταν στην Αφρικανική ήπειρο εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν από την πείνα, οι εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν τα αγροτικά προϊόντα να θάβονται στις χωματερές;

Ποιος έχει ξεχάσει τις δολοφονικές επιθέσεις των «συμμαχικών δυνάμεων» κατά ανεξαρτήτων Κρατών με δικαιολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Δεν μπορείτε να ξεγελάτε τους λαούς. Μπορείτε όμως, κάνοντας την αυτοκριτική σας, να μετανοήσετε. Και να διορθώσετε την πολιτική σας.

Κυρία Μέρκελ,

Έχετε ακούσει τον εαυτό σας; Έχετε ακούσει τα λόγια που βγαίνουν από το στόμα σας, πόσο προσβλητικά είναι για έναν λαό που έχει συγχωρήσει τα εγκλήματα, τις δολοφονίες που διέπραξαν σε βάρος του, οι πρόγονοί σας;

Έχετε αναρωτηθεί αν τα όσα λέτε και κάνετε, ενώνουν τον Γερμανικό με τον Ελληνικό λαό ή δημιουργούν ένα αγεφύρωτο μίσος ανάμεσά τους;

Έχετε σκεφτεί ότι υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι αντιμετώπισης προβλημάτων, τρόποι που ανακουφίζουν τους ανθρώπους και μονιάζουν τους λαούς;

Πως όμως να γίνουν αυτά όταν οι επιλογές σας δεν αποσκοπούν στην κοινωνική ευημερία αλλά στην κερδοφορία οικονομικών οργανισμών;

Πώς να δείξετε ευαισθησίες όταν αυτές έχουν καταπνιγεί από την επιθυμία σας να εξουσιάσετε όλη την Ευρώπη;

Κυρία Μέρκελ,

Οι Έλληνες δεν χρειάζονται συστάσεις.

Κυρία Μέρκελ,

Οι Έλληνες δεν δέχονται απειλές.

Απεναντίας, οι Έλληνες αναγνωρίζουν πως φιλέλληνες Γερμανοί, Γάλλοι, Ισπανοί, Ρώσοι κ.α. ήρθαν στη χώρα μας και θυσιάστηκαν για να γίνει λεύτερη. Οι Έλληνες αναγνωρίζουν τους φίλους τους και τους τιμούν. Θέλουμε έτσι να είναι η σχέση των λαών μας. Θέλουμε ισότιμη κι ισάξια μεταχείριση, γιατί είμαστε Ευρωπαίοι, γιατί είμαστε ΕΤΑΙΡΟΙ. Δείχνοντας αλληλεγγύη θα θεμελιώσουν οι λαοί μας τη φιλία και τη συνεργασία που τόσο απαραίτητη είναι στις μέρες μας.

Οι πολιτικοί που πέρασαν στην Ιστορία διακρίθηκαν είτε γιατί κατέστρεψαν λαούς είτε γιατί οδήγησαν την ανθρωπότητα στην ευημερία στην πρόοδο. Πρέπει λοιπόν να είναι πολύ προσεκτικοί στις επιλογές τους, στις αποφάσεις που λαμβάνουν.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω, πως ορισμένοι που φόρεσαν το αποκριάτικο κουστούμι του πολιτικού, με ευκολία κατηγορούν σε επιστολές τους ή σε συζητήσεις τους προς εσάς, πολίτες ή δημόσιους υπαλλήλους για διαφθορά. Λίγοι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, ελάχιστοι πολίτες, δεν αποτελούν το μεγάλο μέρος της διαφθοράς στη χώρα μας. Διεφθαρμένοι και μάλιστα χωρίς ντροπή είναι όλοι εκείνοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που σε συνεργασία με τους πολιτικούς, καταληστεύουν το δημόσιο χρήμα. Και τεράστια ευθύνη έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί όταν διαπίστωνε την καταλήστευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αντί να τις καταγγέλλει, αντί να τις οδηγεί στη δικαιοσύνη, έβαζε μόνο ένα πρόστιμο που το πλήρωνε ο Ελληνικός λαός. Και μετά κατηγορείτε τους Έλληνες για διεφθαρμένους…

Εύχομαι, αναθεωρώντας τις θέσεις σας για την Ελλάδα, για την οικονομική πολιτική που θέλετε να εφαρμόσετε στη χώρα μας, να περάσετε στην Ιστορία με θετικό πρόσημο. Οι Έλληνες, το θέλουν, σας το ζητούν, έχουν την ελπίδα πως θα τους καταλάβετε.
Με τη βεβαιότητα πως θα λάβετε υπόψη σας την επιστολή μου

Με εκτίμηση
Ιάκωβος Ποθητός
Αχαρνές

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

To μνημόνιο σώζει… τους Γερμανούς και όχι τους Έλληνες!

Τα πακέτα διάσωσης που χορηγούνται στην Ελλάδα και εξασφαλίζονται μέσω των Μνημονίων, δεν σώζουν τους Έλληνες, αλλά τους Γερμανούς φορολογούμενους και τις γερμανικές τράπεζες.

Αυτό υποστηρίζουν στο Bloomberg View οι συντάκτες του γνωστού οικονομικού πρακτορείου, έπειτα από ενδελεχή μελέτη των κινήσεων κεφαλαίων στην Ευρώπη και τους ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.


Όπως εξηγούν, όταν η ΕΕ και η ΕΚΤ έσπευσαν να διασώσουν τις χώρες σε κρίση, έδωσαν στις γερμανικές τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.


Στην ελληνική περίπτωση, οι γερμανικές τράπεζες ήταν το μέσο διευκόλυνσης της χώρας, καθώς διέθεσαν τεράστια ποσά και έτσι απέκτησαν, τα χρόνια πριν από την κρίση, τεράστια έκθεση στις χώρες της περιφέρειας της ζώνης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.


Ουσιαστικά, διέσωσαν τις γερμανικές τράπεζες και τους φορολογούμενους, οι οποίοι, αν δεν αποπληρώνονταν τα δάνεια, θα έπρεπε να στηρίξουν αυτές τις τράπεζες.


Σε αντίθεση με μεγάλο μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα, η στήριξη στις γερμανικές τράπεζες προσφέρθηκε αυτόματα, ως μια λειτουργία της δομής της νομισματικής ένωσης.


Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ), μέχρι το Δεκέμβριο του 2009 η έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία έφτανε στα 704 δισ. δολάρια. Ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από το συνολικό άθροισμα των κεφαλαίων τους.


Στην πραγματικότητα, δάνεισαν πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαν να αντέξουν.


Όταν λοιπόν οι γερμανικές τράπεζες απέσυραν χρήματα από την Ελλάδα, οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αντιστάθμισαν συλλογικά τις συγκεκριμένες εκροές, με δάνεια προς την Τράπεζα της Ελλάδος.


Τα δάνεια αυτά εγγράφηκαν στον ισολογισμό της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ως απαιτήσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Ο μηχανισμός αυτός, σχεδιασμένος για να κρατά σε ισορροπία τους ισολογισμούς της ευρωζώνης, έκανε πιο εύκολη την απόσυρση των γερμανικών ιδρυμάτων από τις θέσεις τους.


Σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, οι απαιτήσεις της Bundesbank ήταν εν μέρει μόνο ευθύνη της Γερμανίας. Αν η Ελλάδα αποκήρυσσε το χρέος της, οι απώλειες θα κατανέμονταν μεταξύ όλων των κρατών - μελών της ευρωζώνης, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην ΕΚΤ. Το μερίδιο της Γερμανίας θα ήταν στο 28%, σημειώνουν οι συντάκτες του Bloomberg.


Στην ουσία, τα τελευταία δύο χρόνια, μεγάλο μέρος του ρίσκου που βρισκόταν στους ισολογισμούς γερμανικών τραπεζών μεταφέρθηκε στους φορολογούμενους όλης της ευρωζώνης.


Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

Πηγή: nooz.gr

Σφοδρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα κατά εγχώριων και μη «δυνάμεων του μνημονίου»

«Θα αλλάξουν τα δεδομένα»

 

Αθήνα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης ΤσίπραςΟι εγχώριες πολιτικές δυνάμεις του μνημονίου ξεπερνούν ακόμη και τους δανειστές μας σε εκβιασμούς, απειλές και ψεύδη, υπογραμμίζει σε δηλώσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και στρέφεται κατά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Σημίτη.

Την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα και αξιωματούχοι της ΕΕ υπογραμμίζουν την ανάγκη να σταματήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λόγω των επιπτώσεων που θα έχει αυτό, «οι εγχώριοι ταλιμπάν των μνημονίων συνεχίζουν την τρομοκράτηση του λαού σε πλήρη υποταγή στα σχέδια της κ. Μέρκελ και του ΔΝΤ».


Σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «το τελευταίο που επιζητούμε στην Ελλάδα είναι η συμπάθειά της. Τους φόρους, οι Έλληνες εργαζόμενοι τους πληρώνουν και είναι δυσβάσταχτοι. Για τους φοροφυγάδες, ας απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ να της εξηγήσουν γιατί δεν έχουν ακουμπήσει το μεγάλο κεφάλαιο και κυνηγούν τον απλό εργαζόμενο επί δύο χρόνια.


» Όσοι όψιμα επικριτές της τώρα εξανίστανται από τα λεγόμενα της, ας αναλογιστούν ότι αυτοί έφεραν το ΔΝΤ στη χώρα, παρουσιάζοντάς το ως εθνική επιτυχία και σωτηρία.


«Έχουμε απέναντί μας τον κ. Σαμαρά», συνεχίζει, « αγκαλιά με τη διαπλοκή, τα τραπεζικά συμφέροντα και τις δυνάμεις της στασιμότητας, της αδράνειας, της κλεπτοκρατίας, ιδιοτέλειας και της υποτέλειας.


» Πολιτικά κόμματα, θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξένα κερδοσκοπικά funds, εργοδοτικά συμφέροντα, μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής, ένα στόχο έχουν: Να υποκύψει ο ελληνικός λαός, να επικρατήσει ολοκληρωτικά το μνημόνιο και να συνεχίσει να κυβερνά το πολιτικό προσωπικό του, δηλαδή αυτοί που χρεοκόπησαν ηθικά, πολιτικά και οικονομικά τη χώρα.


Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας επιτίθεται κατά του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, λέγοντας ότι «ξεχνά να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική» και «δεν λέει κουβέντα για τα δάνεια και τις μίζες των Ολυμπιακών αγώνων και των εξοπλισμών. Για τα μεγάλα έργα που κόστισαν δέκα φορές πάνω από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για το σκάνδαλο της Γκόλντμαν Σακς».


Ακόμη στρέφεται κατά της «αντιπροσώπου της Siemens στην Ελλάδα» που «χυδαιολογεί και κατασυκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ».


» Στις 6 Μαΐου έγινε το πρώτο βήμα. Ο λαός καταψήφισε τις μνημονιακές πολιτικές εξόντωσής του. Ψήφισε δημοκρατία και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Στις 17 Ιουνίου, η ατζέντα των εκλογών δεν θα είναι αυτή που προσπαθούν να επιβάλουν οι δανειστές -τοκογλύφοι και τα φερέφωνά τους», υπογράμμισε ο Αλ.Τσίπρας.


«Ο λαός αντιστέκεται, οργανώνεται, αντεπιτίθεται και στο τέλος θα νικήσει» καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Χρυσός» ο Κοσμίδης στο Ευρωπαϊκό ενόργανης γυμναστικής

     Η ελλαδιτσα της κρισης των 8 εκατομυριων γηγενων και των 2,5 εκατ. αλλοδαπων κατορθωνει και βγαζει παγκοσμιους. Που ειναι οι "μεγαλες δυναμεις" με τις δεκαδες εκατομυρια πληθυσμου, με τον προηγμενο αθλητισμο?

Αθήνα
Ο Λευτέρης Κοσμίδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στο Μονπελιέ. Ο Ελληνας αθλητής αν και αντιμετώπισε στον τελικό του εδάφους τον παγκόσμιο πρωταθλητή Αλεξάντερ Σατίλοφ από το Ισραήλ, κατάφερε να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Υπςενθυμίζεται ότι σήμερα αγωνίζονται και οι Μάρας στον τελικό του μονόζυγου, Τσολακίδης στον τελικό του δίζυγου και Πετρούνιας στους κρίκους.


 
Newsroom ΔΟΛ

Ο Γκρας υπερασπίζεται την Ελλάδα και λεει «Ντροπή στην Ευρώπη»

Ο γερμανός νομπελίστας Γκίντερ Γκρας

Ο γερμανός νομπελίστας Γκίντερ Γκρας Μετά το αμφιλεγόμενο ποίημα του για το Ισραήλ, ο γερμανός νομπελίστας Γκίντερ Γκρας με νέο έργο του υπερασπίζεται την Ελλάδα απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Το λίκνο της Δημοκρατίας δεν επιτρέπεται να διαπομπεύεται» γράφει ο πολυβραβευμένος ποιητής στο νέο του δημιούργημα «Ντροπή στην Ευρώπη».

Ο Γκίντερ Γκρας κατηγορεί την Ευρώπη για την σκληρή πολιτική της απέναντι την Ελλάδα. Το ποίημα που δημοσιεύεται το Σάββατο στην «Süddeutsche Zeitung», έχει τίτλο «Ντροπή στην Ευρώπη».

Ο ποιητής κατηγορεί την Ευρώπη ότι διαπομπεύει απροκάλυπτα την Ελλάδα ως οφειλέτη και «θρυμματίζει τις αξίες της με φόρους».

Αναφέρει: «ως να ήταν μια άνομη χώρα στην οποία όσοι έχουν την εξουσία σφίγγουν όλο και περισσότερο το ζωνάρι».

Το ποίημα αποτελείται από δώδεκα στροφές. Το έργο ξεκινά με τις γραμμές «κοντά στο χάος, επειδή δεν ανταποκρίθηκες στις αγορές, είσαι μακριά από εκείνη τη χώρα που σου δίδαξε το μέτρο. Η Ελλάδα διασύρεται, διαπομπεύεται ως οφειλέτης, υποφέρει μια χώρα προς την οποία το χρέος ευγνωμοσύνης θα έπρεπε να είναι παροιμιώδες», γράφει ο ποιητής.

Ο συγγραφέας καταγγέλλει ότι η Ελλάδα ήταν καταδικασμένη στη φτώχεια και κατηγορεί την Ευρώπη ότι της δίνει να πιει το ποτήρι με το κώνειο, σε μια ευθεία αναφορά στον έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη.

Ο κ. Γκρας κάνει αναφορά στη γερμανική κατοχή
κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τελειώνοντας προειδοποιεί την Ευρώπη ότι θα παραπαίει χωρίς το πνεύμα εκείνης της χώρας, από την οποία δημιουργήθηκε.

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

«Θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε το ευρώ», λέει ο Αλέξης Τσίπρας στο Spiegel

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Αλ.Τσίπρα στο Βερολίνο

 

Βερολίνο
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Αλ.Τσίπρα στο ΒερολίνοΤον κίνδυνο «πλήρους καταστροφής» της ελληνικής οικονομίας από την πολιτική λιτότητας επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνένετευξή του στο γερμανικό Spiegel, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα κάνει τα πάντα ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ».

Στη συνέντευξη στο περιοδικό, που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες αλλά τμήματά της προδημοσιεύει το Σάββατο η Deutsche Welle, ο Τσίπρας υπογραμμίζει: «Δεν είμαστε αντίθετοι στις μεταρρυθμίσεις, λέμε μόνο ότι η λιτότητα απέτυχε», αναφέροντας επίσης πως θεωρεί «φορέα ελπίδας» τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.


Αν συνεχιστούν «οι πιέσεις και οι εκβιασμοί» με ένα πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο τόσο έκδηλα έχει αποτύχει, υποστήριξς, τότε η Ελλάδα σύντομα δεν θα είναι πράγματι σε θέση να πληρώσει τους πιστωτές της.


«Σε αυτήν την περίπτωση», λέει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «θα πάμε σε στάση πληρωμών, στην οποία θα μας έχουν κατά κάποιον τρόπο εξαναγκάσει να πάμε. Κάτι τέτοιο θα καταστεί επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».


«Τα οικονομικά συστήματα όλων των χωρών είναι σήμερα τόσο στενά συνυφασμένα, ώστε να μην μπορεί κανείς να περιορίσει γεωγραφικά την κρίση. Είναι πρόβλημα όλων των χωρών και όλων των οικονομιών» επισήμανε.


«Όταν ξανάρθετε στο Βερολίνο ίσως να είστε Πρωθυπουργός» είπε στον Αλ.Τσίπρα ο δημοσιογράφος, ρωτώντας τον: «Θα είναι τότε ακόμα η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης;».


«Φυσικά, θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ» απαντά, λέγοντας πως «καταβάλλουμε προσπάθειες να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι και δικό τους συμφέρον να σταματήσουν επιτέλους τις υπαγορεύσεις λιτότητας. Χρειαζόμαστε μια πολιτική, που δεν θα καταστρέφει την ελληνική οικονομία, αλλά θα επιτρέψει και πάλι να υπάρξει ανάπτυξη. Αν δεν αλλάξει η γραμμή της λιτότητας, η συνέπεια θα είναι η πλήρης καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Και κάτι τέτοιο θα σήμαινε πραγματικό κίνδυνο για το ευρώ».
Newsroom ΔΟΛ

«Μάχη» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις

Ντέρμπι με εναλλαγές

 

«Σύγκρουση» μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη θέση στην εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή.

Σε έρευνα της VPRC για το Kontra Channel, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πρώτος στη μέτρηση εκλογικής επιρροής με 28,5%.


Ακολουθούν η ΝΔ 26%, το ΠΑΣΟΚ 12,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7%, η ΔΗΜΑΡ με 7%, η Χρυσή Αυγή με 5,5%, ΚΚΕ με 5% και στο όριο του 3% η Δημιουργία Ξανά-Δράση. Με 2% οι Οικολόγοι Πράσινοι, 1% ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με 0,5% ο ΛΑΟΣ.


Η ΝΔ κερδίζει στην παράσταση νίκης με 35,4%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 27,2%.


Σε δημοσκόπηση της RASS για την Metro Weekend, εμφανίζεται πρώτη η ΝΔ είναι πρώτη με 23,6%.


Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 21,4%, το ΠΑΣΟΚ 13,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,8%, το ΚΚΕ 4,8%, η Χρυσή Αυγή 3,8%, η Δημοκρατική Αριστερά 6,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,8%, ο ΛΑΟΣ 0,8%, η Δημιουργία Ξανά 2,4%, ενώ το 1,7% επιλέγει άλλο κόμμα.


Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει 60,6% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 35,2%.


Την εικόνα του «ντέρμπι» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει δημοσκόπηση της Μetron Analysis, που παρουσίασε ο ΑΝΤ1: Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 27% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,2%.


Τρίτο κόμμα συνεχίζει να είναι το ΠΑΣΟΚ με 14,8%, και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,2%, η ΔΗΜΑΡ 6,2%, το ΚΚΕ 5,2%, η Χρυσή Αυγή 4,9% και η Δημιουργία Ξανά-Δράση 3%. Εκτός Βουλής μένουν, με βάση τη δημοσκόπηση, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,6% και ο ΛΑΟΣ με 1,2%.

Newsroom ΔΟΛ

Japanese man cooks, serves own genitals

 A Japanese chef prepares food at a cookery school in Paris. A Japanese artist cooked his own genitals and served them to five paying diners in Tokyo to cover the medical costs, in a bizarre act to raise awareness about sexual minorities. 

 A Japanese chef prepares food at a cookery school in Paris. A Japanese artist cooked his own genitals and served them to five paying diners in Tokyo to cover the medical costs, in a bizarre act to raise awareness about sexual minorities.

AFP - A Japanese artist cooked his own genitals and served them to five paying diners in Tokyo to cover the medical costs, in a bizarre act to raise awareness about sexual minorities.
Mao Sugiyama had his penis and testicles surgically removed in March and kept them frozen for two months before dishing them out -- seasoned and braised -- to customers at an event hall on May 13, according to postings on his Twitter account and local police.
Diners paid 20,000 yen ($250) for the plate with a portion of genitals. Pictures published on a website appeared to show the meal came complete with mushrooms and a parsley garnish.
The painter, who is reportedly 22, said on Twitter the organ had been removed by a physician and certified to be free of infections.
The meal was prepared under the supervision of a certified cook and diners were required to sign a waiver indemnifying Sugiyama and event organisers.
In May 18 tweets, the artist said steps were taken so the act met all relevant laws, including a ban on organ sales, processing of medical waste and even food sanitation requirements.
"I receive questions from some women and men... asking 'Will there be a next time? Please host it again.' But there is only one set of male organ," he tweeted on May 16.
"Unfortunately, I have no plan for the next time."
Sugiyama, who considers himself "asexual", that is without gender, initially thought about eating the genitals himself, but decided to solicit paying customers to help pay his hospital bills for the surgery.
In an email to AFP, he confirmed the event had taken place and said it was organised to raise awareness about "sexual minorities, x-gender, asexual people". He said he was readying to publish an official account of the day.
Police in Tokyo said they knew of the episode, but added that it had not broken the law as cannibalism was not illegal in Japan.
"We are aware of the case. There was nothing (criminal) to it. It does not violate any detailed rules. There is nothing to take action about," an officer at Suginami police station told AFP.